Fruktträd och bärbuskar

KATALOG FRUKT OCH BÄR

Fruktträden blommar vackert på våren men framförallt är det en stor tillfredsställelse när man skördar egenodlade frukter. Vår fruktträd är av A-kvalitét och lågstam, co 10 liter. E-märkta fruktträd är odlad i Sverige och rensad från plantburna sjukdomar, främst virus (se E-plantsinformation i sida ’butik’). Vår utvalda assortiment:

FRUKTTRÄD

Apple, Malus domestica

Äppleträd har låga ståndortskrav och utvecklas väl på flesta vanliga jordar, undantaget riktigt torra och blöta ståndorter. På tyngre jordar är det en stor fördel att plantera träden upphöjt för att förbättra dräneringen. Välj ett soligt läge som inte är alltför blåsigt. Årligt beskärning är viktig, en behöver inte vara svår eller omfattande. Ta bort döda grenar och gallra ur täta partier.

’Alice’

Malus 'Alice'

 

Ger rikligt med medelstora äpplen med fast, saftigt fruktkött med fin, sötsyrlig smak med en angenäm arom. Har en ljusgul färg med röd täckfärg. Mognar i september och bör ätas direkt. Ger frukt efter 3-4 år. Bör kartgallras hårt annars finns risk för röta. Pollinering med Aroma och Transparant Blanche.

 

 

 

’Aroma’ E

Malus 'Aroma'Härlig syra och utsökt arom. Mognar i oktober hållbar till december. Motståndkraftig mot skorv men kan angripas av frukt mögel. Mycket odlingsvärt. Polinerar många sorter. Ett sött, syrligt och saftigt äpple med god hållbarhet. Har en gröngul bottenfärg med lysande röd färg på solsidan. Frukterna är över medelstorlek och är plattrunda till formen. Bästa användningstid är oktober till december. Framtaget under 1950-talet på Balsgård i Skåne utifrån en korsning mellan Ingrid Marie och Filippa. Polinering med James Grieve, Transparante Blanche. Härdighet: zon 1-4

’Folke’ E

Malus 'Folke'

 

Ger mycket stora, plattrunda frukt. Solbelysta frukter blir nästan helröda. Har fast och krispigt fruktkött och kan lagras 1-2 mån för full arom. Mognadstiden är i första delen av oktober. Trädet har ett stort växtsätt en bra fruktsättning och är skorvresistent. Pollinering med Fredrik. Härdighet: zon 1-4

 

 

’Fredrik’ E

Malus_domestica_Fredrik

Ny, frisk, svensk sort som ger mycket riklig skörd. Medelstor frukt med aromatisk smak som påminner om Aroma, något mer kryddig. Riklig fruktsättning med krispiga, goda, gulgröna äpplen med röda strimmor. Mognadstid i september och oktober. Mycket god hållbarhet, kan lagras till mars-april. Polinering med ’Transparant Blanche’. Härdighet: zon 1-4.

 

 ’Transparante Blanche’ E

Transparant BlancheGrönvitt till gulvitt, halvtransparent äpple med fast ,saftigt kött och härligt syrlig smak precis före full mognad. Blir fort övermogen och då i det närmaste direkt från trädet. Passar även till mos och must. Motståndskraftigt mot svampssjukdomar. Polinering med Aroma, Fredrik, Rubinola. Härdighet: zon 1-6

 

 

’Rubinola’

Malus 'Rubinola'En ny sort som kommer alltmer. Ursprungligen kommer det från Tjeckien. Förädlarna heter: ”Prima och Rubin”. Storleken är medelstort med en gyllenröd färg. Smaken är syrlig. Ätäpple med saftigt, krispigt fruktkött. Frukten som mognar i oktober-november är saftigt med friskt kryddig och söt-syrlig smak. Sorten är skorvresistent och moståndskraftig mot mjöldagg. Har den högsta C-vitamin värdet bland dem mer kända äppelsorterna. Mognar i oktober. Ät dugligt från oktober till april. Polinering med ’Transparant Blanche’. Härdighet: zon 1-4

 

Plommon, Prunus domestica

Plommon är inte svårodlade. De är dessutom självfertila och man slipper tänka på pollinatörer. Ofta ger de mycket rika skördar, så att karten måste gallras för att undvika grenbrott och för att de resterande frukterna skall få en bättre utveckling. Plommon föredrar en väldränerad, varm växtplats. Plommon kan drabbas av gummi-flöde, sam ofta tyder på stress vilket kan orsakas av tung, kall jord, hård beskärning eller kallt klimat. Fruktmögel drabbar ofta plommon och undviks genom gallring av karten.

’Opal’ E

Plommon_opal

Rikbärande sort som har tagits fram på Alnarp. Far medelstora frukter med gulgrön grundfärg och rödviolett täckfärg. Gult till något gulrött fruktkött som är fast och mycket saftigt med en söt smak. Mognar under senare hälften av augusti. Härdighet: zon 1-4

 

 

 

Sötkörsbär, Prunus avium

’Gårdebo’ E

Prunus 'Gårdebo'

 

Ett av de härdigaste sötkörsbären, det kommer från Gårdebo gård i Tranås, ska klara zon 5. Kraftigväxande sort som ger medelstora, mörkröda, mycket goda bär. Sannolikt självfertil.

 

 

 

’Stella’ E

Prunus 'Stella'

Medelstort träd som ger rikliga skördar i augusti av stora, mörkröda bär, som är välsmakande saftiga och söta. Även väldigt bra till konservering. Självfertil.

 

 

 

 

BÄRBUSKAR

 

Allåkerbär, Rubus arcticus ssp stellarcticus

AllakerbarFin marktäckare. Rosa doftande blommor i slutet maj-juni. Bären ognar 4-6 veckor efter blomning. Kräver samplantering med annan sort för pollinering och fruktsättning. Bären har en utsökt arom och används till sylt. Härdighet zon 1-6.

’Linda’ mörkt röda bär med kraftig åkerbärsarom.

’Sofia’ röda bär med fin åkerbärsarom. Ger bra skörd.

 

 

Blåbär, Vaccinum angustifolium

Buskformade, storfuktiga blåbär med ursprung i Nordamerika. Är en surjordsväxt, trivs bäst i pH 4,5-5,5. En väldränerad lätt humusrik jord med jämn fuktighet ger bäst resultat. Undvik tunga jordar med dåligt dränering. Samplantering rekommenderas för att gagna fruktsättning. Sorterna får en fantastisk röd höstfärg.

Vaccinium_corymbosum_Goldtraube’Emil’ Mognaden är utdragen och inträffar tidigt, från slutet av juli till början av augusti. Frukterna är tämligen söta och påminner om svenska blåbär. Höjd 60-80 cm. Härdighet zon 1-5.

’Putte’ Mognar i augusti och ger 1-3 kg bär per buske. Aromatiska och ganska söta bär. Självfertil men ger bättre avkastning vid samplantering. Höjd 50-70 cm. Härdighet zon 1-5.

 

Fläder, Sambucus nigra 

Sambucus nigra 'Black Lace'’Black Lace’ Höjd 2-2,5 m Citrondoftande ljusrosa blommor i juni. Ger rikligt med glänsande svarta bär. Exotiskt utseende likna japanska lönnar. Bladen är fint flikiga. Unga blad är grönröda som övergår till mörkrött.

’Balsta’ E En stor buske som blommar med gräddvita blommor i stora klasar i juni-juli. Får svartblå frukter i september-oktober. Anspråkslös. Både bär och blommor används till te och saft. Höjd 3-5 m. Zon 1-4(5).

 

Hallon, Rubus idaeus

Rubus hallonGammal kulturväxt som ger bär som lämpar sig både för direktkonsumtion, sylt, saft och garnering av tårtor. Sorterna har ofta större bär ën den rena arten och skördarna är flera gånger högre, smaken ar dock inte riktigt den samma. Hallon kräver en fullt solig växtplats med god näringstillgång, särskilt kväve. I övrigt är ståndortskraven relativt små. De vanliga sorterna ger frukt på fjolårsskotten varpå dessa dör och bör därför skäras ner direkt efter skörd. Årsskotten kan behöva gallras så att 4-8 skott per planta får utvecklas. Odlas med fördel i rader med uppspända linor   som stöd (c/c 50 cm).

’Asker’ Små, fasta, ljusa bär, söta och aromatiska. Lätta att plocka. Zon 1-4.

’Ottawa’ Ljusröda bär med söt och mild smak. Kraftigt växtsätt. Härdig sort zon 1-4.

’Fallgold’ ger vackra vita blommor i början av sommaren. De sötsmakande frukterna har en ovanlig gul färg och mognar i juli-augusti. Zon 4-5.

’Mormorshallon’ Medelstora, runda, söta och goda bär. Rikbärande. Zon 1-5.

Hösthallon ’Autumn Bliss’ E

Skiljer sig från vanliga hallon genom att de ger frukt på årsskotten varför busken kan klippas ner helt följande vår. Detta innebär också att fruktsättningen är senare  än hos vanliga hallon. Ger stora, fasta, koniska, mörkröda bär. Smaken är minst lika god och fungerar bra som komplement till vanliga hallon då man får förlängd skördesäsong, kan skördas ända till frost. Kräver något varmare och luckrare jord och bör ha en jämn vattentillgång. Behöver bindas upp. Zon 1-3.

 

Havtorn, Hippophae rhamnoides

havtornStorfruktiga sorter av vindpolinerande han- och honplantor.

’Julia’ Honplantor. Höjd 3-5 m. Apelsininfärgande bär med fin exotisk arom. De är mycket vitaminrika speciellt på C-vitamin. För att få bär behövs pollinering av hanplanta. Zon 1-5.

’Romeo’ Hanplantor vald följeslagare till ’Julia’. Zon 1-5.

 

 

 

Krusbär, Ribes (Grossularia-Gruppen)

Krusbär’Hinnonmäki’ Gul, Röd och Grön. Finsk sort, bildar en taggig busk av 1 m högt. Rikligt, tunnskaliga, medelstora svagt håriga bär som mognar tidigt. Buskarna bör gallras med jämna mellanrum, helst under vårvintern för att bären ska få sol och för att man ska komma åt dem utan att riva sig. Inga ståndortskrav, men bäst på inte allt för tunga leror i full sol. Sorten är motståndskraftig mot mjöldagg. Zon I-VI.

 

 

Krusvinbär, Ribes ’Josta’

Ribes nigrum JostaEn krosning mellan krusbär och svarta vinbär sam har lett fram till en taggfri buske som liknar vinbärsbusken, men med större och sötare bär och har inga taggar. Mognar i juli-augusti.

 

 

 

 

Vinbär, Ribes (vinbär-gruppen)

Ribes nigraBuskar som oftast blir mellan 0,8-1,5 m höga och ca 1,5-2 m breda. De äldsta grenarna bör med jämna mellanrum gallras bort för att ge plats åt nya mer rikbärande skott. På svarta vinbär är det framföraltl fjolårsskotten som ger frukt. Flesta sorterna ger goda skördar. Jorden bör vara genomsläpplig, näringsrik och fuktig. Vill ha full sol men klarar av halvskugga även om det går ut över fruktsättningen. Svarta vinbär har generellt smakrikare bär och lämpar sig bättre f”r saft och gelé medan röda passr bättre till sylt. De svartas växtsätt är dessutom kraftigare men mognadstiden är något senare. Både röda och svarta vinbär kan med fördel användars som friväxande häck då de fyller dubbla funktioner.

’Öjebyn’ E Popuär svensk svarta vinbärsort som är motståndskraftig mot mjöldagg. Utvecklas till en vid buske som får rikligt med tunnskaliga goda bär. Zon 1-5.

’Titania’ Frisk sort som ger stora skördar av goda, tunnskaliga  svarta bär. Kraftigt växtsätt. Zon 1-3.

’Vita Holländska’ Ger milda, ganska stora bär som är goda att äta direkt eller lättsockrade som dessert. Färgen är något gulvit. Zon 1-5.

’Jonkheer van Tetz’ En av våra allra vanligaste sorter. Ger rikligt med stora, röda, syrliga bär relativt tidigt. Zon 1-4.

 

Vinstockar, Vitis Labrusca-gruppen

Labruskavin eller sk ’staketdruvor’, är avsevärt härdigare än klassiska vinrankan och motståndskraftigt mot sjukdomar. Ska odlas som spaljéväxt i varma och skyddade lägen eller i kallväxthus.

’Zilga’ Regelbunden och rik avkastning av blå, medelsöta och välsmakande druvor. Frisk och ytterst härdig, klarar -40 C utan täckning. Sorten är självfertil.

 

Rabarber

rabarberVälkänd köksväxt som klarar sig i hela landet. Vill ha en lätt fuktig och näringsrik jord i full sol. Plantorna bör inte skördas första året och därefter inte mer än 2/3 av stjälkarna åt gången. Själkarna är som spädast och godast tidigt på säsongen. Vill stå kvar på samma plats länge och utvecklas bra om stallgödsel tillförs årligen tidigt på säsöngen.

’Emblits’ Sort med lägre oxalsyrahalt vilket är bättre för magen. Oxalsyra är inte bra för små barn varför den här sorten kan rekommenderas före andra sorter till rabarbersaft. Lätt rödstrimmiga stjälkar och ganska mild smak.